Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Defective tekee hidasta muuttoa uuteen osoitteeseen -> vahtipossu.org/defe
Näitä sivuja ei enää päivitetä aktiivisesti.
 

Shakil

© Cate CC BY-NC 2.0

Nimi Shakil Omistaja Ciara VRL-12454
Kutsumanimi Shakil Maahantuoja Rea (VRL-10658)
Rotu xx Syntymäaika CAS 34, 07.07.2014*
Säkä 161 cm Rekisterinumero VH14-006-0493
Sukupuoli ori Koulutustaso ke CIC2
Väri ruunikko Painoitus kenttäratsastus
    Ex-omistaja Mette (VRL-13589)

*ikääntyy satunnaisesti, nyt 8-vuotias

Historia

"Shakil on pitkän linjan dubailaisen laukkaratsusiittolan kasvatustyön tulos. Se on syntynyt paahtavan kuumana kesäpäivänä herra Ikram El-Hashemin tilalla Dubaissa, samalla tilalla jolla jo kasvattajan isoisä on aikanaan aloitellut hevoskasvatusta laukkaradat tähtäimessään. Sakke vietti aikansa varsana kisaillen muiden samanikäisen laukkaratsun alkujen kanssa lyhyiden koulutushetkien piristäessä arkea, ja heti myynti-ikäisenä se oli valmis huutokaupattavaksi. Sakke päätyi heti ensimmäisestä huutokaupastaan laukoista kiinnostuneen suomalaisratsastajan omistukseen, jossa se pääsi aloittamaan kisauraansa."

Entinen laukkaratsu, täysiveriori Shakil saapui Defectiveen vuoden viimeisenä päivänä. Ostin sen Honey Hill Farmilta, jossa ori oli ehtinyt kisata laukoissa jonkin verran. Enhän minä laukoista mitään tiennyt, mutta tuo hevonen näytti siltä, että se sopisi ratsuksikin. Orin ratsukoulutus aloitettiin ihan alusta ja pian huomasimme, että se oli entiseksi laukkuriksi todella osaava myös klassisessa ratsastuksessa. Tästä tulee vielä mainio kenttämopo!

Kuvaus

Ympäri maailmaa varsasta asti kiertänyt Shakil on todellinen maailmankansalainen. Se ei korvaansa lotkauta lentokenttien melulle, kuljetusvaunun luisumiselle tiukassa kurvissa, joka yö vaihtuville tallipaikoille tai yleisön korviahuumaavalle hurraukselle.

Shakililla on oriksi tasainen luonne, ja sen voikin laittaa lähes huoletta samaan tarhaan muiden orien kanssa tai antaa vieraiden ihmisten hoidettavaksi. Vasta ratsastuslenkin alkaessa orin kuumuus ja menohalut tulevat esiin, ja heikoimmilla onkin vaikeuksia pitää ori kurissa jo rauhallisilla köpöttelylenkeillä. Asiansa osaavan ratsastajan kanssa ori pääsee näyttämään parhaat puolensa, ja radalla se antaa aina kaikkensa ilman liiallista kannustustakin.

Tammoihin Shakil suhtautuu herrasmiesmäisen hillitysti: toki se vilkuilee niitä sillä silmällä ja saattaa hörähtääkin, mutta ei yhtään yliampuvasti tai päällekäyvästi.

© Rea

Sukutaulu

 

i. Salmin, evm ii. Ridwan iii. Naseer
iie. Waheeda
ie. Khadija iei. Ismail
iee. Yasmeen
e. Aaminah, evm ei. Iskandar eii. Hisham
eie. Sultana
ee. Husniya eei. Abdul-Rahman
eee. Jinan

i. Salman evm 165 cm, ruunikko
Tämä ruunikko ori joutui lupaavalta vaikuttaneen alun jälkeen lopettamaan kisauransa lyhyeen loukkaantumisen takia ja vaihtamaan sen siitosorin elämään. Orista on jäänyt useita varsoja laukkatalleille ympäri maailmaa.

ii. Ridwan evm 168 cm, ruunikko
Ihan kiltti mutta kovaääninen ori, jonka tallissa ollessa keneltäkään ei jäänyt tammojen paikallaolo huomaamatta. Se jaksoi hirnua ja hörähdellä naapurikäytävän karsinoiden tai pihan toisella laidalla olevan laitumen tammoille yötä päivää. Kilparadoillakin sen keskittyminen herpaantui muutaman kerran lähellä olevien tammojen takia, mutta muuten se pärjäsi ihan mukavasti.

iii. Naseer evm 170 cm, ruunikko
Tammojen läheisyyteen päästyään pitelemätön ori, joka vaatikin laukkaratsun uran jälkeen siittolaan siirryttyään aina paikan vahvimman miehen käsittelijäkseen.
iie. Waheeda evm 165 cm, ruunikko
Parin kokeilumielessä tehdyn laukkalähdön jälkeen siitostammaksi siirretty kiltti ja varsojaan kohtaan suojelemisenhaluinen tamma.

ie. Khadija evm 164 cm, ruunikko
Tätä tammaa ei saatu laukkaamaan hyviä aikoja, mutta hyvän sukunsa takia se myytiin Amabiemiirikunnista Yhdysvaltoihin jalostuskäyttöön. Uudessa kotimaassaan se sai nopeasti lempinimen "Sunshine" aurinkoisen ja valloittavan luonteensa ansiosta.

iei. Ismail evm 165 cm, musta
Musta kuin yö ja nopea kuin salama sille päälle sattuessaan, hyvänä päivänä laukkaratojen tähti mutta huonona päivänä jotain aivan muuta.
iee. Yasmeen evm 162 cm, ruunikko
Laukkaratoja välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä valloittanut tamma, joka on varsonut vain kahdesti.

e. Aaminah evm 160 cm, ruunikko
Kuumahko ja herkkä tamma, joka vaati rauhallisen ja kokeneen ihmisen sekä käsittelijäkseen että ratsastajakseen. Se ei ollut aggressiivinen tai ilkeä, mutta otti helposti itseensä hoitajan vääristä liikkeistä ja onpa muutama ihminen saanut mustelmia sen hampaistakin. Varsojaan tamma hoiti hienosti.

ei. Iskandar evm 161 cm, ruunikonkimo
Jo kuusivuotiaana täysin kimoutunut ori sai paljon huomiota sekä erikoisen värinsä että nopean laukkansa takia. Herkästi kuumuva mutta helposti käsiteltävä ori on myös suosittu jalostusori.

eii. Hisham evm 164 cm, ruunikko
Pahasisuiseksi haukuttu ori, joka pomotti armottomasti muita hevosia sekä niskan päälle päästessään myös kokemattomia ihmisiä. Radalla ori toimi kuitenkin yhteisymmärryksessä ratsastajan kanssa.
eie. Sultana evm 160 cm, rautiaankimo
Yhden voiton ihmeeksi jäänyt tamma, jonka turhautunut omistaja myi siitoshevoseksi. Jokainen tämän kauniin ja hyväluonteisen tamman yhdestätoista varsasta on kuitenkin pärjännyt radoilla yllättävän hyvin.

ee. Husniya evm 159 cm, musta
Siro ja herkkäsuinen tamma, joka heitti ohjista kiskovan poikkeuksetta selästään. Toimi kuitenkin yhden luottoratsastajan kanssa moitteettomasti ja laukkasi hyvin.

eei. Abdul-Rahman evm 165 cm, ruunikko
Mainetta niittänyt huippulaukkuri. Sen suvusta ei ole huhupuheiden lisäksi mitään tietoa, mutta varsoja on syntynyt sitäkin enemmän.
eee. Jinan evm 159 cm, rautias
Tapaturmaisesti heti ensimmäisen varsansa saatuaan menehtynyt risuestelaukoissa pärjännyt tamma.

© Rea

Jälkeläiset

-

Laukat (stayer)

Voittosumma: 161 400 v€
Statistiikka: 13: 2-3-3-0, Sijoitusprosentti: 61.538%, Voittoprosentti: 15.384%
Päivämäärä Paikka Jaos Taso, Matka, Pohja Sijoitus, Voittosumma
09.08.2015 Sasnak LJ G3, 11f, T 5/5, 6 000v€
06.08.2015 Sasnak LJ G3, 11f, D 8/9
03.08.2015 Sasnak LJ G3 (Feminine Fancy RVC Stakes, BC Marathon Prep), 14f, D 2/3, 45 000v€
02.08.2015 Briarwood LJ G3, 13f, D 3/4, 24 000v€
29.07.2015 Sasnak LJ G3, 14f, T 3/3, 32 000v€
28.07.2015 Il’ya LJ G3 (Blowout Feig Stakes), 12f, T 7/7
08.07.2015 Carter LJ A, 13f, D 1/4, 19 000v€
29.06.2015 Paragon LJ A, 13f, D 2/5, 10 800v€
22.06.2015 Skyforge LJ A, 10f, T 2/6, 10 800v€
21.06.2015 Stormsky LJ A, 11f, D 5/5, 1 800v€
17.05.2015 Ciabacka LJ maiden, 14f, dirt 1/7, 8 000v€
15.05.2015 Briarwood LJ maiden, 12f, turf 3/5, 3 200v€
12.05.2015 Briarwood LJ maiden, 10f, turf 5/6, 800v€

KERJ kisatuloksia

0 sijoitusta joista 0 voittoja

00.00.0000 Paikka KERJ Luokk A 00/00
00.00.0000 Paikka KERJ Luokk A 00/00
00.00.0000 Paikka KERJ Luokk A 00/00
00.00.0000 Paikka KERJ Luokk A 00/00

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä - omistajan näkökulmasta
Se oli rakkautta ensisilmäyksellä - niin kliseistä mutta niin totta. Kiertelin Dubaissa raviradan lähettyvillä järjestettyä varsahuutokauppaa paikallisen tuttavani kanssa, ja jotenkin tämä kuitenkin melko tavallisen näköinen orivarsa pisti silmääni. Se oli ruskean värinen, ei mitenkään erityisen iso- tai pienikokoinen eikä edes kovaääninen tai pahaluonteinen. Kuin huomaamatta olinkin jo tutkimassa varsaa tarkemmin ja kuulin sen olevan ihan hyvästä suvusta sekä toivottavasti pärjäävän radalla. Tämä mukana kulkenut tuttunikin nyökkäsi hyväksyvästi ja sanoi varsan vaikuttavan fiksulta ja hyväkäytöksiseltä, molemmat piirteitä joita hän arvostaa hevosessa hyvän laukan lisäksi. Asia oli sillä selvä ja pian olinkin jo allekirjoittamassa papereita. Varsa saisi jäädä synnyinkaupunkiinsa jollekin laukkatallille valmennettavaksi ja kisattavaksi minun jäädessä olemattoman laukkataustani takia pelkästään ylpeisiin kannustusjoukkoihin.
© Rea


Päiväkirjamerkintä - omistajan näkökulmasta
Vihdoinkin sain puuhata varsan kanssa kahdestaan ilman huutokaupan hälinää tai tallissa uutta tulokasta ihastelevia ihmisiä! Ori oli selvästi tottunut käsittelyyn ja ihmisten seuraan pienestä pitäen, sillä se katseli minua rauhallisesti ja uteliaasti, vaikka olinkin sille aivan uusi ihminen. Nimeltään ori on siis Shakil (joka tarkoittaa muuten suomennettuna komeaa!), mutta taidan kutsua sitä ainakin omassa päässäni näin suomalaisittain Sakeksi. Aluksi harjasin Saken pikaisesti, oikeastaan vain tarkkaillakseni, miten se siihen suhtautuu. Ori seisoi vain lähes paikallaan, tämä oli sille selvästi vain rutiinitoimepide. Samoin oli kavioiden puhdistamisen laita, kuten myös pesusienellä herkimpien paikkojen putsauksen. Sakella oli riimu vielä päässä, tallilla olikin kuulemma tapana pitää oreilla aina riimu puettuna, joten jätin sen sille myös pois lähtiessäni.
© Rea


Päiväkirjamerkintä - omistajan näkökulmasta
Vasta toinen päivä sen jälkeen, kun olin matkustanut Arabiemiirikunnista takaisin kotisuomeen, ja heti sain puhelun Saken tallilta. Pelkäsin asian olevan vakava, sillä itsekin Dubaissa ollessani yhteydenpito tallin väen kanssa oli hoidettu suurimmaksi osaksi tekstiviestien välityksellä. Huoleni oli kuitenkin turha, tai ainakin liian suuri. Yksi tallin hoitajista oli vain halunnut varmistaa, että saa lyhentää orin harjaa, sillä "ne ulkomaalaiset naiset ovat yleensä liian suojelemisenhaluisia hevostensa ulkonäön suhteen". Annoin tietenkin luvan, ja pyysin heitä soittamaan seuraavan kerran tähän vain vakavien asioiden takia, sillä kello näytti täällä Suomessa vasta aamuyötä...
© Rea


Valmennus - katsojan näkökulmasta
Tällä kertaa radalla juokseva hevonen vaikutti rimppakinttujensa perusteella edellistä nuoremmalta, mutta vauhdissa se ei kyllä paljoa hävinnyt. Jockey oli selässä suurimmaksi osaksi liikkumatta ja ääneti, ja raipankin hän oli jättänyt pois kädestään. Muutaman vauhdikkaamman kierroksen jälkeen ratsastaja pyysi hevosta hidastamaan takaisin verryttelyvauhtiin, ja pian taas kiihdyttämään vauhtia. Hevonen ei vastustellut yhtään. Näytti siltä, että tällä hevosella oli mukava ratsastaa.
© Rea


 

virtuaalitalli • virtuaalihevonen • sim-game stable • sim-game horse

©2018 Defective | virtuaalitalli - suntuubi.com